Historien om Unite People FC

Januari 2016 

En av våra grundare Adnan Bainca fick en idé om att fotboll kan användas som ett verktyg för att föra ihop människor och framförallt förena dem till något bättre.
För att förverkliga den visionen så valde han att ta med Birol Adem på resan och en projektansökan skickades in till Idécentralen, Varbergs Kommun.
Den projektansökan som beviljades och ett arbete startades igång för att driva igenom en fotbollsturnering som skulle växa sig till vad vi blivit idag.


26 februari 2016

Den första upplagan av vad som blev Kvällsfotbollen startades med ca 120 st ungdomar som dök upp för att spela fotboll med andra ungdomar från staden. På plats fanns svenska och nyanlända ungdomar som för första gången fick mötas i ett forum där de alla kände sig hemma.
Detta visades sig vara ett otroligt lyckat sätt att integrera de nyanlända men framförallt förena de svenska och nyanlända ungdomar vilket skapade ett mer inkluderande samhälle i Varberg.


April 2016

Projektidén om att skapa en mötesplats för ungdomar på sena helgkvällar blev verklighet och Kvällsfotbollen startades där projektet Unite People samlade ungdomar varje fredagskväll för att hålla ungdomar ifrån alkohol, droger och andra bus men framförallt för att ge ungdomar en meningsfull fritid.


Maj 2016

Projektet Unite People väljer med hjälp av SISU Idrottsutbildarna att bli en del utav föreningen Varbergs BoIS FC. Detta för att bygga en större och bredare verksamhet men framförallt för att ges möjligheten till att söka aktivitetsstöd och projektbidrag.
Första ansökan till Allmäna Arvsfonden påbörjas.


Februari 2017

En av våra grundare – Adnan Bainca, blev nominerad till Sverige Uniteds stipendium ”Guldhanden” som för första gången någonsin skulle delas ut till en eldsjäl i landet som jobbar med integration med fotboll som verktyg. Utav ca 120 st. nominerade från hela landet så var det Adnan som fick ta emot Guldhanden på Sverige United egna fotbollsgala som hölls på Operaterassen i Stockholm.
Motiveringen löd:

”Genom Adnan och Unite People har Varberg blivit en rikare plats. En plats där människor möts och där vänskapsband knyts mellan nyanlända och etablerade svenskar.”


Mars 2017

Ett projektbidrag på 30.000 kr från Idéer för Livet beviljas för att Unite People ska ha möjligheten till att starta ett representationslag som skall bestå av 50% svenskar och 50% med utländskt ursprung.
Unite People blir ett utav många IQ-projekt i landet för sitt arbete där man sett till att hålla över 3000 st ungdomar ifrån alkohol och droger.


Augusti 2017
Unite People blir valda som en av fyra finalister till att vinna ATG´s Drömfonden med Peter Forsberg i spetsen där en prissumma på totalt 150.000 kr skulle gå till vinnande ”dröm”.
Ett stipendium som Unite People också vinner med sitt bidrag om drömmen att starta de nya projekten Tjejfotbollen och Parasport. Spontanfotboll för svenska och nyanlända flickor samt ett fotbollslag för personer med funktionsvariation.


September 2017

Fyra nya projekt startas upp inom Unite People, Karriären, Föreläsningar, Tjejfotbollen och Parasport.
Unite People bjöd allmänheten på föreläsningar med Magnus Hedman, Mohammed Al-Hakim, Armando Ibrakovic och Mehdi Adnan Mossa.

Unite People erbjöd Karriären-träffar där de hjälpte ungdomar med att skriva CV, personligt brev och öva på arbetsintervjuer.
Som ett resultat av vår Karriären-träff fick vi också ut vår första ungdom i arbetslivet.

Även första träningarna av Tjejfotbollen och Parasport bedrevs under september.
Det startades även ett projekt, Golden Age – spontanfotboll för alla över 30 år.

Föreningen Unite People FC grundas utav Adnan Bainca, Samuel Andersson och Johannes Karlsson den 15 september.

Andra ansökningen till Allmäna Arvsfonden skickas in och blir under samma vinter ”avbryten” på vår begäran pga. avhoppet från Varbergs BoIS FC.


Oktober 2017
Presentation av den första upplagan av ledarstaben Adnan Bainca, Jakob Bang och Kushtrim Mavraj samt av de första spelarna i truppen.


November 2017

Konflikten med Varbergs BoIS FC blir så stor att projektet Unite People väljer att flytta sin verksamhet till den nybildade föreningen Unite People FC och därmed avslutas samarbetet med Varbergs BoIS FC.


December 2017

Unite People blev tilldelade ett stipendium på 10.000 kr vid namn ”Tillsammans” för hållbar förändring av Accent Equity Partners.

Första upplagan av ”Julafton med Unite People” anordnades på Mittpunkten där Unite People FC samlar ihop ca 20.000 kr för att bjuda på ett stort julbord och köpa julklappar till alla 40 ungdomar som dök upp för att för första gången i sina liv testa på att fira julafton.


Februari 2018

Unite People FC – Parasport spelar sin första fotbollsturnering i Halmstad och veckan därpå så spelade representationslaget sin första match i historien när man åkte ner till Falkenberg för att spela mot FC Falkagård, en match som Unite People FC vann med 5-2.

Ett nytt pilotprojekt startas upp – ”Bingo med Unite People” som handlar om att våra ledare besökte äldreboende för att umgås, fika och spela bingo med de boende.


Mars 2018

På grund av besöket den  av ATG Drömfonden och Peter Forsberg så anordnas det en ”kändismatch” till UPFC – Parasport på Peder Skrivares Idrottshall. En fantastisk dag som uppmärksammades över hela landet på TV4, Youtube och sociala medier.
UPFC – Parasport vann matchen med 5 – 4 mot ett kändistätt lag med Peter Ijeh och Karl Söderström i spetsen.


April 2018

Årsmöte den 9 april där Birol Adem, Emil Zander, Martin Strömberg och Manuel Carrera väljs in i styrelsen.

Den 21 april så spelas den historiska premiären när Unite People FC får besök av BK Viljan/Älvena IF på Ankarvallen. En match som förloras med 2-3 efter två mål av Senad Klempic.
Dagen skulle däremot inte handla om förlusten, utan att Unite People FC äntligen var igång.

Den 28 april så startar Unite People FC ett nytt projekt vid namn Mini-Parasport – fotboll för barn med funktionsvariationer. Ett projekt som vuxit oerhört mycket sedan starten.

Unite People FC blir inbjudna till Gamla Ullevi som den besökande föreningen när IFK Göteborg fick besök av BK Häcken. En dag där vår verksamhet uppmärksammades genom en intervju på innerplan.


Maj 2018

Premiärmatchen för UPFC – Korpen spelas, en match som förloras med 5-2 mot Team Sportia.
UPFC – Korpen startas för att deltagarna i Golden Age skulle få en möjlighet att få spela tävlingsmatcher efter sin nivå.


Juni 2018

Unite People FC får besök utav före detta landslagsspelaren Johan Elmander som höll i träning för Parasporten samt var med och tränade med herrlaget.


Augusti 2018

TV-laget med Patrick Ekwall i spetsen kommer på besök för att spela en uppvisningsmatch mot ”Unite People FC och vänner”. UPFC – Parasport spelade förmatch mot några utav alla profiler från TV-laget.


September 2018

Den tredje ansökan skickas in till Allmäna Arvsfonden och en väntan på ett beslut påbörjas.


Oktober 2018

Årets sista och viktigaste match spelas borta mot Frillesås FF. En förlust skulle innebära att Frillesås går om Unite People vilket i sin tur skulle leda till att man missade en potentiell uppflyttning då det ryktades om att redan uppflyttningsklara FC Falkagård skulle lägga ner.
Unite People FC klarar däremot av att vinna matchen och därmed slutade på en fjärdeplats i
Division 7 Norra vilket resulterade i en uppflyttning till Division 6 Norra.

Första upplagan av Unite Peole-galan anordnas och priset för Årets Spelare 2018 går till
Andreas Håkansson och Årets Golden Boy till Jesper Johansen.


November 2018

Unite People FC – Parasport åker ner till Eslöv för att spela Integrated Sports Cup och lyckas också att ta hem första priset utan att förlora en enda poäng.

Unite People FC blir tilldelade ett stipendium på 30.000 kr från Varbergs Energi vid namn
”Omtanke ger Energi”.
Motiveringen lyder:
”I en idrottsförening behövs lokala eldsjälar som både vill och vågar verka för ett aktivt och inkluderande samhälle. Unite People visar både mod och driv i social hållbarhet. De bygger gemenskap och uppmärksammar viktiga frågor i vardagar. Med stort engagemang inspirerar och vägleder de ungdomar.”


December 2018

Julafton med Unite People” anordnas för 50 ungdomar och det samlas ihop ca 29.000 kr till att köpa julklappar till barn och ungdomar som annars inte fått möjligheten att fira jul.


Januari 2019

Unite People FC vinner ett stipendium på 35.688 kr på Guldhjulets gala i Stockholm för sitt arbeta för att motarbeta våld, förtryck och diskriminering.


Februari 2019

Årsmöte där Emil Zander och Martin Strömberg väljer att lämna styrelsen och Lisa Gustafsson, Fanny Andersson, Julia Johansson och Enas Ziwighi blir invalda in i styrelsen för Unite People FC.                      

A
pril 2019
Premiären i Division 6 Norra Halland spelas borta mot Ginsten/Vessigebro/Ätrafors och slutar med en 2-1 förlust.


Juni 2019

Pilotprojektet Kvartersfotbollen testas på Håsten men väljer att redan efter två tillfällen att flytta verksamheten pga. alldeles för få deltagare till Sörse – där det blir en stor succé!


Augusti 2019

UPFC – Parasport åker ner till Halmstad för att medverka i Västcupen som arrangeras av Halmstad BK och det slutar med en vinst hela vägen och en guldpokal hem till Varberg.


September 2019

Unite People får bifall för sitt projekt hos Allmäna Arvsfonden på en summa på närmare 2,9 miljoner kronor.
Varbergs Sparbanks Idrottsledarstipendium på 10.000 kr delas ut till Adnan Bainca och samtidigt får även föreningen ett bidrag på 10.000 kr.

November 2019
Andra upplagan av Unite People-galan anordnas och priset för Årets Spelare 2019 går till
Amadeus Hedenör och Årets Golden Boy till Emil Memisevic.

Gå-Fotbollen startas på Arena Varberg där 15 st. glada pensionärer dyker upp för att prova på.

Första träningen för det nystartade damlaget.


December 2019
Unite People FC blir en av tre vinnare i Länsförsäkringarna Hallands tävling ”Heja Halland” med sitt bidrag om ett bättre Halland. 
Bidraget handlar om att minska utanförskap genom att erbjuda alla ungdomar en julafton. UPFC får ett bidrag på 60.000 kr av LF Halland.

Januari 2020
Vårt damlag gör äntligen entré när de ställde upp i Varberg Futsal Cup.

Februari 2020
Årsmöte där Johan Johqvist välkomnades som ordförande, samt Arben Tulla och Per Laihonen som ledamöter.
Johannes Karlsson tackades av för sin tid som ordförande.

Mars 2020
Vårt Parasport-lag åkte ner till Halmstad för att spela Parasport-SM och blev även vinnare och därmed svenska mästare.

September 2020
Första Mini-Parasportslägret hålls på Håstens IP där Staffanstorp kom på besök med sina fantastiska barn.

Oktober 2020
Vår första nätverksträff på Håstens IP med Peter Forsberg på besök.

November 2020
På den digitala UP-galan så valdes följande som vinnare:
Årets Unga Damspelare: Emmeline Orton Ek
Årets Damspelare: Cassandra Asterling
Årets Unga Herrspelare: Sebastian Läräng
Årets Herrspelare: Sebastian Läräng

Februari 2021
Stipendiat av Accent Equity Partners ”Tillsammans-Stipendium” på 10.000 kr.

Årsmöte där Simon Strandvik och Samuel Andersson valdes in till den nuvarande styrelsen som består av
Johan Johqvist, Arben Tulla, Lisa Gustafsson, Karl Söderström och Per Laihonen.

Mars 2021
Projektstöd från Varbergs Sparbanksstiftelse för projektet Unite Academy på 100.000 kr

Juni 2021
Damlaget gör sin första tävlingsmatch i Division 4 Halland.