Skip to main content

Välkommen till Karriärens portal för att utforska lediga jobb och studiemöjligheter!

Här har vi samlat länkar till de mest aktuella och spännande möjligheterna för dig som ungdom. Oavsett om du är på jakt efter ditt första jobb, vill byta karriärbana eller söker efter den perfekta utbildningen, är detta platsen för dig.

Vi förstår vikten av att hitta rätt väg i livet. Därför är denna sida dedikerad till att ge dig de verktyg och resurser du behöver för att göra välgrundade beslut om din framtid. Oavsett dina drömmar, ambitioner eller nuvarande utmaningar, vill vi stödja dig på din resa mot framgång.

Utforska, dröm stort och ta det första steget mot din framtida karriär idag.

Let’s make your career aspirations a reality together.

Funderar du på att studera? Kika här!

Tips för ett bra CV

 1. Skapa en filmtrailer av ditt CV: Ditt CV bör agera som en spännande trailer om dig själv, där du anpassar innehållet specifikt för varje jobb du söker. Lyft fram dina mest relevanta erfarenheter och färdigheter som matchar jobbet, och inkludera ett professionellt foto för att ge en personlig touch.

 2. Korta och målinriktade presentationer: Gör ditt CV kort och till punkten, men utan att förlora essensen av vem du är och vad du kan erbjuda. Använd tydliga rubriker och lättläst text för att underlätta för arbetsgivaren att snabbt få en översikt över din kompetens och erfarenhet.

 3. Anpassa och följ upp: Varje ansökan bör vara skräddarsydd för det specifika företaget och dess kultur, och visa på hur just dina erfarenheter och färdigheter kan bidra till företagets framgång. Glöm inte bort att följa upp din ansökan för att visa ditt fortsatta intresse och vilja att bidra till företaget.

Tips för ett bra personligt brev

 1. Skapa skräddarsydda ansökningar: Använd personliga brev för att specifikt adressera varför du är rätt person för just det jobbet hos arbetsgivaren, inkludera relevanta meriter och erfarenheter från ditt CV som stärker din ansökan. Anpassa brevet efter varje unik tjänst och arbetsgivare för att visa din motivation och lämplighet.

 2. Framhäv dina styrkor och erfarenheter: Sälj in dig själv genom att lyfta fram dina kunskaper, erfarenheter och personliga egenskaper som gör dig till den bästa kandidaten för jobbet. Inkludera även relevanta erfarenheter utanför arbetslivet, som föreningsengagemang eller språkkunskaper, som kan tillföra värde till tjänsten.

 3. Var tydlig och koncis: Börja starkt med en slagkraftig inledning som direkt förklarar vilket jobb du söker och varför du passar. Använd gärna punktform eller tabeller för att tydliggöra matchningen mellan jobbets krav och dina kompetenser. Avsluta brevet med en uppmaning till handling, exempelvis en förväntan om en intervju, för att understryka din entusiasm och initiativförmåga.

Att tänka på…

 1. Var proaktiv och personlig i din jobbsökning: Ta initiativet genom att ringa arbetsgivare direkt, även om de inte annonserat något jobb, och anpassa ditt personliga brev för att verkligen sticka ut. Använd storytelling för att visa exempel på dina framgångar och färdigheter.

 2. Fokusera på jobb som matchar din kompetens och intressen: Sök endast jobb du verkligen vill ha och känner att du skulle kunna bli anställd för. Anpassa din ansökan för att spegla ditt genuina intresse och kompetens för positionen.
 3. Kvalitet över kvantitet i din ansökningsprocess: Undvik att skicka ut massansökningar. Fokusera istället på att skapa några få, men väl genomtänkta och personligt anpassade ansökningar. Detta ökar chansen att få arbetsgivarens uppmärksamhet och framstå som en seriös kandidat.

  Rättigheter & Skyldigheter

  1. Rättigheter på arbetsplatsen: Som anställd har du rätt till ett skriftligt anställningsavtal, tydliga arbetstider, ett säkert och hälsosamt arbetsmiljö, samt skydd och stöd vid olycksfall eller sjukdom. Du har också rätt till semester, föräldraledighet, och ersättning vid vård av sjukt barn (VAB).

  2. Skyldigheter som anställd: Dina huvudsakliga skyldigheter inkluderar att följa arbetstider och arbetsuppgifter, följa arbetsgivarens instruktioner och regler, använda skyddsutrustning, respektera tystnadsplikten och sekretessavtal, samt undvika aktiviteter som kan skada din arbetsgivare eller konkurrera med arbetsgivarens verksamhet.

  3. Vikten av arbetsrätten: Arbetsrätten styr relationen mellan dig och din arbetsgivare, och balanserar dina rättigheter och skyldigheter för att skapa en rättvis och säker arbetsplats. Det är viktigt att känna till dessa för att kunna navigera i arbetslivet och värna om din och andras välfärd på arbetsplatsen.